Tekst: Lenka Hlisnikovska
Domowy Baileys
Zawsze jest okazja do wzniesienia toastu, szczególnie w okresie adwentu, który właśnie przeżywamy. Lubię osłodzić sobie przedświąteczny czas domowym Baileysem w gronie przyjaciół lub rodziny. Jego przygotowanie jest proste, a smakuje niesamowicie dobrze.
Składniki
- 1 mleko skondensowane (Salko)
- 1 budyń migdałowy
- 700 ml mleka
- 30 g cukru
- 300 ml rumu
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Przepis
- Dzień wcześniej zagotuj mleko skondensowane na karmel. Gotuj przez 2 godziny w wodzie, a następnie odstaw zamkniętą puszkę do ostygnięcia i zastygnięcia do następnego dnia. Możesz też kupić gotowy karmel w puszce.
- Ugotować budyń migdałowy w 700 ml mleka. Dodać 30 g cukru. Po ugotowaniu regularnie mieszać, aż całkowicie ostygnie.
- Umieścić ostudzony ugotowany budyń, karmel, rum i aromat migdałowy w blenderze. Miksować, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.
- Przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
Ciastka owsiane
Adwent to czas, kiedy większość z nas jest zajęta pieczeniem świątecznych ciasteczek. Chciałabym podzielić się z wami przepisem, który można piec przez cały rok, na przykład do niedzielnej kawy lub na przekąski dla dzieci. Przepis ten jest odpowiednikiem zdrowego wypieku, który smakuje małym i dużym.
Składniki
- 25 dkg płatków owsianych
- 15 dkg mąki pszennej
- 20 dkg miękkiego masła
- 10 dkg cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- ½ proszku do pieczenia
- 15 dkg mieszanki według własnych smaków (kandyzowane owoce, rodzynki, daktyle, suszone morele, orzechy, kawałki czekolady, ziarna)
Przepis
- Wymieszaj 15 dkg mieszanki orzechów, suszonych owoców i nasion według własnego gustu, a następnie pokrój wszystko na mniejsze kawałki.
- W większej misce połącz rękami wszystkie pozostałe składniki i dodaj mieszankę orzechów.
- Za pomocą łyżki nabrać ciasto i uformować grudki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Nie trzeba ich formować, w piekarniku trochę się rozleją.
- Pieczemy na 175 °C ok 15 minut aż się zarumienią.