2023

⌘K
  1. Home
  2. Docs
  3. 2023
  4. Finidrak 4/2023
  5. Na koniec: Przepis

Na koniec: Przepis

Tekst: Lenka Hlisnikovska

 

Domowy Baileys

Zawsze jest okazja do wzniesienia toastu, szczególnie w okresie adwentu, który właśnie przeżywamy. Lubię osłodzić sobie przedświąteczny czas domowym Baileysem w gronie przyjaciół lub rodziny. Jego przygotowanie jest proste, a smakuje niesamowicie dobrze.

 

Składniki

  • 1 mleko skondensowane (Salko)
  • 1 budyń migdałowy
  • 700 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 300 ml rumu
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

 

Przepis

  1. Dzień wcześniej zagotuj mleko skondensowane na karmel. Gotuj przez 2 godziny w wodzie, a następnie odstaw zamkniętą puszkę do ostygnięcia i zastygnięcia do następnego dnia. Możesz też kupić gotowy karmel w puszce.
  2. Ugotować budyń migdałowy w 700 ml mleka. Dodać 30 g cukru. Po ugotowaniu regularnie mieszać, aż całkowicie ostygnie.
  3.  Umieścić ostudzony ugotowany budyń, karmel, rum i aromat migdałowy w blenderze. Miksować, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.
  4.  Przelać do butelki i przechowywać w lodówce.

 

Ciastka owsiane

Adwent to czas, kiedy większość z nas jest zajęta pieczeniem świątecznych ciasteczek. Chciałabym podzielić się z wami przepisem, który można piec przez cały rok, na przykład do niedzielnej kawy lub na przekąski dla dzieci. Przepis ten jest odpowiednikiem zdrowego wypieku, który smakuje małym i dużym.

 

Składniki

  • 25 dkg płatków owsianych
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg miękkiego masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • ½ proszku do pieczenia
  • 15 dkg mieszanki według własnych smaków (kandyzowane owoce, rodzynki, daktyle, suszone morele, orzechy, kawałki czekolady, ziarna)

 

Przepis

  1. Wymieszaj 15 dkg mieszanki orzechów, suszonych owoców i nasion według własnego gustu, a następnie pokrój wszystko na mniejsze kawałki.
  2. W większej misce połącz rękami wszystkie pozostałe składniki i dodaj mieszankę orzechów.
  3. Za pomocą łyżki nabrać ciasto i uformować grudki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Nie trzeba ich formować, w piekarniku trochę się rozleją.
  4. Pieczemy na 175 °C ok 15 minut aż się zarumienią.