Tekst: Kateřina Misiarzová
Pieczone jabłko
Zwykle przygotowuję te proste, szybkie przepisy podczas długich jesiennych i zimowych miesięcy, kiedy tylko dopada mnie głód. Piękny zapach pieczonych jabłek i cynamonu przywołuje przyjemną, często niemal świąteczną atmosferę. Ta zdrowa przekąska jest również sycąca i pyszna. A więc do dzieła…
Składniki (dla 1 osoby)
Co będzie potrzebne:
- 1 większe jabłko
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta mielonego cynamonu
- 1 łyżka masła
Po kolei
- Używając zwykłej obieraczki lub ostrego noża, wyjmij środek (od strony ogonka) jabłka, aby utworzyć otwór. Uważaj, aby nie zrobić otworu w jabłku po obu stronach, w przeciwnym razie wszystkie składniki się wyleją.
- Umieść jabłko w naczyniu do pieczenia lub, w przypadku mniejszych porcji, w małym garnuszku.
- Wciśnij masło, cukier i cynamon do środka jabłka, jeden po drugim, tak aby cały wydrążony otwór był wypełniony tymi składnikami.
- Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C lub piec klasycznie w rondlu pod przykryciem na małym ogniu.
- Gotowe jabłko powinno być bardziej miękkie, ale nie powinno się rozpadać.
Orzechy w słonym karmelu
Innym przykładem zdrowszej przekąski są orzechy w słonym karmelu. Można je jeść samodzielnie lub dodawać do różnych sałatek. Osobiście najczęściej używam orzechów włoskich, ale wybór konkretnego rodzaju pozostawiam Tobie.
Składniki
- 200 g orzechów
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu
- 50 g masła
- szczypta morksiej soli
Po kolei
Na patelni rozpuść cukier z miodem i masłem, aby uzyskać karmel. Lekko posolić i dodać orzechy. Następnie ostrożnie obtocz je w karmelu i mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Cały proces trwa około 5 minut. Gotowe orzechy przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.