2023

⌘K
  1. Home
  2. Docs
  3. 2023
  4. Finidrak 3/2023
  5. Na koniec: Przepis

Na koniec: Przepis

Tekst: Kateřina Misiarzová

Pieczone jabłko  

Zwykle przygotowuję te proste, szybkie przepisy podczas długich jesiennych i zimowych miesięcy, kiedy tylko dopada mnie głód. Piękny zapach pieczonych jabłek i cynamonu przywołuje przyjemną, często niemal świąteczną atmosferę. Ta zdrowa przekąska jest również sycąca i pyszna. A więc do dzieła…

Składniki (dla 1 osoby)

Co będzie potrzebne:

  • 1 większe jabłko
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła

Po kolei

  1. Używając zwykłej obieraczki lub ostrego noża, wyjmij środek (od strony ogonka) jabłka, aby utworzyć otwór. Uważaj, aby nie zrobić otworu w jabłku po obu stronach, w przeciwnym razie wszystkie składniki się wyleją.
  2. Umieść jabłko w naczyniu do pieczenia lub, w przypadku mniejszych porcji, w małym garnuszku.
  3. Wciśnij masło, cukier i cynamon do środka jabłka, jeden po drugim, tak aby cały wydrążony otwór był wypełniony tymi składnikami.
  4. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C lub piec klasycznie w rondlu pod przykryciem na małym ogniu.
  5. Gotowe jabłko powinno być bardziej miękkie, ale nie powinno się rozpadać.

Orzechy w słonym karmelu

Innym przykładem zdrowszej przekąski są orzechy w słonym karmelu. Można je jeść samodzielnie lub dodawać do różnych sałatek. Osobiście najczęściej używam orzechów włoskich, ale wybór konkretnego rodzaju pozostawiam Tobie.

Składniki

  • 200 g orzechów
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g masła
  • szczypta morksiej soli

Po kolei

Na patelni rozpuść cukier z miodem i masłem, aby uzyskać karmel. Lekko posolić i dodać orzechy. Następnie ostrożnie obtocz je w karmelu i mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Cały proces trwa około 5 minut. Gotowe orzechy przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.