2023

⌘K
  1. Home
  2. Docs
  3. 2023
  4. Finidrak 2/2023
  5. Na koniec: Leni tort z owocami

Na koniec: Leni tort z owocami

Tekst: Markéta Kubičková

SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 6 jajek
  • 180 g drobnego cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • cukier waniliowy
  • skórka z cytryny
  • 50 g oleju roślinnego

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g śmietany do ubijania
  • 130 g drobnego cukru
  • letnie owoce: jagody, maliny, truskawki

PRZEPIS:

Ubij białka z cukrem, najpierw na niskich obrotach do uzyskania piany, a następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach. Ubij żółtka z cukrem waniliowym i skórką z cytryny na pianę. Połącz obie masy i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Wymieszać szpatułką. Na koniec dodać olej.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 15 minut. Po ostygnięciu podzielić ciasto na trzy części.

KREM:

W misce ubić razem mascarpone, śmietanę i cukier (do smaku).

Rozsmarować krem na każdej części korpusu, na wierzchu ułożyć letnie owoce (jagody, maliny, truskawki), a na koniec polać czekoladą. Udekorować według uznania.

Smacznego!