Tekst: Markéta Kubičková
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 6 jajek
- 180 g drobnego cukru
- 200 g mąki tortowej
- cukier waniliowy
- skórka z cytryny
- 50 g oleju roślinnego
Krem:
- 500 g mascarpone
- 500 g śmietany do ubijania
- 130 g drobnego cukru
- letnie owoce: jagody, maliny, truskawki
PRZEPIS:
Ubij białka z cukrem, najpierw na niskich obrotach do uzyskania piany, a następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach. Ubij żółtka z cukrem waniliowym i skórką z cytryny na pianę. Połącz obie masy i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Wymieszać szpatułką. Na koniec dodać olej.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 15 minut. Po ostygnięciu podzielić ciasto na trzy części.
KREM:
W misce ubić razem mascarpone, śmietanę i cukier (do smaku).
Rozsmarować krem na każdej części korpusu, na wierzchu ułożyć letnie owoce (jagody, maliny, truskawki), a na koniec polać czekoladą. Udekorować według uznania.
Smacznego!