1. W misce umieścić mąkę, sól, pokrojone w kostkę masło i dwie łyżki wody. Dłońmi wyrobić ciasto, które nie powinno się kleić. Umieść ciasto w lodówce na około 30 minut.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Posiekaj cebulę, angielski boczek i podsmaż wszystko na patelni na złoty kolor. Następnie dodaj mrożony szpinak i pozwól mu się rozmrozić. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia, aby mieszanka nieco ostygła.
3. W misce ubij jajka, dodaj śmietanę, sól, pieprz i połowę startego sera pleśniowego. Następnie wymieszaj z masą szpinakową.
4. Rozwałkowane ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 24 cm i docisnąć palcem po bokach aż do krawędzi formy. Nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 minut.
5. Wylej nadzienie na podpieczone wcześniej ciasto i posyp drugą połową startego sera pleśniowego. Piecz quiche przez około 30 minut.
6. Pozwól gotowej quiche ostygnąć, a następnie pokrój ją. Bon appétit!
Składniki
Na ciasto: • 180 g mąki tortowej • 80 g miękkiego masła • 2 łyżki zimnej wody • łyżeczka soli
Na farsz: • 200 g boczku • 150 g sera pleśniowego • 1 cebula • 150 g mrożonego szpinaki liściastego • 4 jajka • 200 ml śmietany 12 % • sól i pieprz
Chętnie podzielę się z wami jednym z moich ulubionych przepisów, według którego gotuję często i zawsze z sukcesem. Chodzi o francuski quiche lub słony kołacz. Ja lubię quiche ze szpinakiem, ale można także dopasować farsz do własnych smaków i zamiast szpinaku użyć brokułów, cukinii, pora, grzybów lub nawet mięsa. Więc szybko do kuchni!
Bon appétit!